Photoshop’un Yavaş Çalışmasını Önlemek İçin 4 Pratik Öneri

photoshop-hızlandırma

Dört kolay adımda Photoshop programın yavaşlamasını ve bilgisayarımızı ağırlaştırmasını önlemeyi öğrenin.

Adobe Photoshop programıyla fotoğraf üzerinde çok çeşitli düzenlemeler yapabiliyoruz. Ancak bu düzenlemeleri yaparken zaman zaman programın yavaşlaması ve hatta bilgisayarımızı ağırlaştırması birçoğumuzun ortak sorunu. (Photoshop’ta bellek optimizasyonu sağlayan ayarlamaları anlattığım bloga buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz). Bu kez, Photoshop’un yavaşlamasına engel olmak için ihmal etmememiz gereken birkaç önlemden burada bahsedeceğim:

1- Gerek duymadığınız açık dosyaları kapatın

Çoğumuz aynı anda birden çok görüntüyü açık tutarak çalışmaktan hoşlanırız, ancak bunun Photoshop’u yavaşlattığını bilmeliyiz. O yüzden sadece gerekli görüntüleri açıp gereksiz olanları işimiz bitince hemen kapatmak doğrusudur.

2- Görüntü boyutlarını küçük tutun

Photoshop, 90.000 megapixel (300.000 x 300.000 piksel) boyutunda görüntüleri işleyebilecek kapasiteye sahip bir program. Ancak gerçekten bu kadar büyük bir fotoğrafımız var mı? Diğer taraftan 2 megapixel (MP) bir fotoğraf, masaüstü, cep telefonu ya da tablet bilgisayarda bakmak ya da web’de kullanmak için standart bir kullanıcıya fazlasıyla yeterli. Zira 2 MP bir kamerayla 1600 x 1200 piksellik bir görüntü elde edebiliyorsunuz ve bu, çoğu bilgisayar ekranından büyük. Eğer DSLR kameranız varsa, görüntü kalitesine MP’den çok sensör büyüklüğünün etkisi olduğunu hatırlayın. Dolayısıyla Photoshop’ta çalışacağınız dosyaların büyüklüğünü amacınıza göre sınırlamakta, yani görüntü boyutlarını küçük tutmakta fayda var. Fotoğraf boyutunu çekim öncesinde kamera ayarlarından değiştirebilirsiniz.

3- Kullanmadığınız fırça ve desenleri silin

Photoshop’u her açtığınızda kurulu olan fırçalar, desenler, degradelerin hepsini yükler. Bunların sayısı ne kadar az olursa, Photoshop o kadar hızlı çalışır. Varsayılan fırçaları tutun, ancak ihtiyacınız olmuyorsa diğer ekli fırça ve desenleri kaldırabilirsiniz.

4- 8-bit görüntüler ile çalışın

16 bit renk derinliğinde görüntü bilgisi kayıpsız saklanır ve dolayısıyla 16-bit görüntüler daha fazla esneklik sağlar. Ancak 8 bitlik görüntülerin de kötü olmadığını biliyoruz. Eğer görüntüleri baskıya göndermeniz gerekiyorsa 16-bit görüntüleri kullanın ama günlük kullanım için 8-bit görüntüler yeterlidir.

Buraya son bir öneri daha eklemek istiyorum. Photoshop’ta çalışacağınız dosyaları dahili veya harici sabit sürücüde (hard disk) tutabilirsiniz. Ancak eğer yeni bir sürücü alacaksanız hızının yüksek olmasına dikkat edin. PC kullanıcısı iseniz en iyi performans için SSD sabit sürücü satın almayı düşünebilirsiniz. Biraz pahalı ancak son derece yüksek hıza sahip.

Şimdilik bu kadar, umarım bu ipuçlarının yararını görürsünüz. Performansı en üst düzeye çıkarmak için işletim sisteminizi, donanımınızı ve Photoshop ayarlarını optimize etmek üzere Adobe’den destek almak için buraya tıklayın.