Nameserver Nedir ?
Nameserver (NS), alan adınızın sorgulanmasında kullanılacak olan isim sunucularıdır. Hosting firması tarafından size verilen nameserver adreslerine alan adınızı aldığınız firmadan yönlendirme işleminizi yaptığınızda, alan adı Nameserver (NS) adresleri hangi sunucuyu gösteriyor ise siteniz o sunucu üzerinden çalışacaktır. Nameserver (NS) adresleri karşılarındaki IP adreslerine göre sorgulama yapar ve o ip adresi hangi sunucu ise o sunucuyu bulur.
Alan Adı Özel NS Nasıl Yapılır ?
Örneğin; aynı alan adınız için birden fazla sunucuyu yazılım kurulumu yapabilirsiniz. Ancak sizin alan adınızın ns adresleri hangi sunucuyu gösteriyor ise siteniz o sunucudan çalışır.Diğer sunucudaki verilerin herhangi bir hükmü bulunmaz.
Eğer reseller hizmetinizde kendi alan adı sunucularınızı kullanmak istiyorsanız, nameserver adreslerinize vermeniz gereken ip adresleri aşağıdaki şekilde olmalıdır;
ns1.alanadi.com > 185.162.146.92
ns2.alanadi.com > 185.162.146.92
DNS Nedir?
Öncelikle DNS Nedir? DNS (Domain Name System) yani Türkçe karşılığı Alan Adı Sistemi, internet üzerindeki site IP adreslerini alan adları ile eşleştirmektedir. Eğer böyle bir sistem olmasaydı, internet üzerinde milyonlarca web sitesi olduğundan ve hepsi farklı bir IP adresi üzerinden yayın yaptığı için her sitenin IP adresini ezberimizde tutmamız gerekirdi. Ufak bir örnek verecek olursak, arama çubuğuna google.com yazarsanız da aynı sayfaya yönlenirsiniz, 172.217.17.46 IP adresini yazarsanız da aynı sayfaya yönlenirsiniz. Sonuç olarak bu sistem internet üzerinde gezinirken ya da araştırma yaparken işimizi epey kolaylaştırıyor. Şimdi, gerekli güncelleme işlemini sağlamak için neler yapmanız gerektiğine bakalım.
DNS Bilgilerimi Nasıl Güncellerim?
Adım 1:
Öncelikle alan adı hizmetini aldığınız firmanın paneline giriş yapın. ben natro kullanıyorum o yüzden natro panelinden anlatacağım. natro.com adresinden müşteri numaranız ile, müşteri panelinize giriş yapmanız gerekmektedir.
Adım 2:
Müşteri paneli ana sayfasına giriş yaptıktan sonra, “Alan Adı Yönetimi” seçeneğine tıklamanız gerekmektedir.
Adım 3:
Açılan menü üzerinden “Aktif Alan Adlarınız” seçeneği ile devam edebilirsiniz.
Adım 4:
DNS bilgilerinde değişiklik yapılacak olan alan adının sağındaki “Yönet” butonuna tıklayabilirsiniz.
Adım 5:
Alan adının yönet sayfasına giriş yaptıktan sonra “DNS Sunucuları” başlığı altındaki “DNS Değiştir” seçeneğine tıklamanız gerekmektedir.
Adım 6:
Değiştirilmek istenen DNS bilgilerini gösterilen yerlere girip “Güncelle” seçeneğine tıklayarak işlemi sonlandırabilirsiniz. DNS adreslerini yazarken hata almamak için yazım yanlışı olmadığından emin olmanız gerekmektedir.
DNS güncelleme işleminden sonra siteniz hemen çalışmayabilir. Kayıtların tamamen oturup aktif olabilmesi için ortalama 1 dakika – 4 saat arasında bir süre geçmesi gerekiyor. Güncelleme işleminden sonra en sağlıklı sonucu alabilmek için önce Whois üzerinden kontrol sağlayabilir sonrasında DNS önbellek temizliği yapabilirsiniz.
Alan adınızın DNS bilgileri hangi sunucuya yönlenmiş durumda ise; A (Host) Kayıtları, CNAME, MX, TXT, PTR gibi kayıtların düzenlemelerini ilgili sunucuya sahip firma üzerinden yapabilirsiniz.